Снимка: Pixabay

Българинът изхвърля около 93 кг. храна годишно. 10% от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене.

Данните са на Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната. Всеки ден в Европейския съюз се изхвърлят над 58 милиона тона храна.

Изхвърлените през 2022-ра година хранителни продукти на глава от населението достигат 132 килограма.

Годишно изхвърлената храна в България е 600 хиляди тона. Същевременно, по данни от миналата година, у нас 1 300 000 българи са под прага на бедността.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова коментира, че данните определено са стряскащи. Те не просто будят тревога, а призовават за незабавно и различно действие.

Съветите на експертите по отношение на храната, която купуваме са: “Да мислим разумно, когато я купуваме, да избираме отговорно, когато пазаруваме за домакинството си, и най-вече осъзнато да правим този избор".

На 30  ноември и 1 декември Българската хранителна банка ще проведе традиционната си кампания: "Килограм доброта" за набиране на храни с по-дълъг срок на годност. Очаква се да бъдат събрани над 10 тона хранителни продукти, които да достигнат до уязвими хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase